понеділок, 12 березня 2018 р.

Лауреати Шевченківської премії – 2018

Традиційно 9 березня  в Національному музеї Тараса Шевченка президент України Петро Порошенко вітав нових лауреатів Шевченківської премії. Серед них - українські кінодокументалісти, композитор, художник, науковець (громадянин США). На отримання вищої нагороди претендували майже 70 номінантів, лауреатами стали лише вісім.

Так, лауреатами у 2018 році стали Емма Андієвська (література), Сергій Плохій(публіцистика), Вікторія Польова (музичне мистецтво), Павло Маков (візуальні мистецтва), а також Володимир Тихий, Юрій Грузінов, Ярослав Пілунський та Сергій Стеценко (кіномистецтво).
До Києва забрати свої відзнаки приїхали всі лауреати, окрім Емми Андрієвської.
“Перша у переліку лауреатів письменниця Емма Андрієвська, яка, на жаль, не змогла приїхати з Німеччини з поважних і об’єктивних причин. Емма Іванівна належить до найвідоміших митців українського зарубіжжя. Народжена в Донецьку, вона більшу частину життя прожила за кордоном, але з Україною в серці”, – сказав Президент.

Емма Андієвська ("Література") — людина епохи і людина-епоха. Не залежна ні від кого. Самодостатня, самобутня, креативна. Енергійна і стильна. Сама постать Емми Андієвської - це вже привід для Шевченківської премії. Її сонети - це лише часточка у творчому Всесвіті. Щоночі поринає у світ картин, які почасти використовує на обкладинках сонетних видань. Сонети Емми Андієвської (книги "Міста-валети", "Бездзигарний час", "Шухлядні краєвиди", "Маратонський біг" і "Щодення: перископи") непрості, химерні, створені відповідно до законів магічної школи, а водночас і точного у схопленні слова поетичного розуму, який розламує матерію мови на праречовини, на атоми. Емма Андієвська — це атом у Всесвіті Літератури, вона неподільна, цілісна, самозарадна. М. Мамардашвілі писав, що краса - це істина, не поділена в собі. Емма Андієвська володіє такою Істиною. Вона сама - приклад Мистецтва, еманація прекрасного, яке живе відповідно до власних законів і ні з ким не звіряє свого годинника. Лише з Часом і Мистецтвом. Красива й мудра жінка, яка малює химерні образи й пише сонети, які постають загадковим сплетінням слів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар