неділя, 5 березня 2017 р.

Сьогодні виповнюється 190 років від дня народження українського письменника, поета та байкаря Леоніда Глібова

Цей видатний автор має незаперечні заслуги в розвитку поетики байки. Він сміливо розсунув її жанрові межі, урізноманітнив форми, вперше в українській літературі збагатив байку рисами пісні й балади, демонструючи широкі, невичерпні можливості цього найтрадиційнішого літературного жанру. 

У байках, написаних протягом 70—90-х років, Глібов поряд зі старими темами порушував і нові. Поглиблювалось його світобачення, урізноманітнювалась галерея образів, засоби реалістичного зображення дійсності, зміцнювався зв'язок з народною творчістю. Байкарський доробок Глібова цього періоду органічно вливався в загальне річище розвитку української літератури.
Окрім байки, Глібов був автором ряду віршів - елегій.Багато його віршів стали популярними романсами та піснями. Поезія «Журба» на музику покладена М.Лисенком перетворилася на журливу народну пісню «Стоїть гора високая», яка відразу полонила слух. Глібов написав багато жартівливих пісеньок, віршованих загадок та акровіршів для дітей. Друкував він їх під псевдонімом дідусь Кенир. Скільки радощів він приносив дітям. Глібов є і буде улюбленим байкарем українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар