неділю, 27 серпня 2017 р.

Вірний син українського народу

Сьогодні, 27 серпня, 151 річниця  дня народження Великого Каменяра - поета, перекладача, вченого, політичного діяча.

 Найцікавіші факти з біографії Івана Франка

Мати Івана Франка походила з розореного благородного роду і була молодшою за чоловіка на 33 роки. Загинула вона, коли Франку було 15 років.

Батько Івана помер, коли хлопчикові було всього 9 років. Мати вийшла заміж вдруге. І вітчим зумів замінити Франку батька. Вони підтримували дружні відносини все життя.
Іван Франко  дуже любив збирати гриби, ловити рибу. Його дочка казала: "Смажені гриби і молода картопля були улюбленою їжею батька".
Поки Іван Франко вчився в Дрогобицькій гімназії, він жив у квартирі своєї далекої родички. І там йому частенько доводилося спати у трунах, які виготовляли там же.
Поки Франко був молодим, йому дуже подобалися ідеї соціалізму. Він дуже багато читав Маркса і листувався з Драгомановим. Але, вже у свідомому віці, він вирішив, що був неправий і назвав соціалізм в'язницею.
Після того, як Франка заарештували вдруге, він мало не загинув з голоду. Він тоді жив у готелі, і написав повість "На дні", яку за останні гроші відправив у Львів. Після цього у нього залишилося грошей всього на одну буханку хліба. Але його все-таки врятував старий працівник готелю.
Франко - єдиний український поет, який був номінований на Нобелівську премію в галузі літератури.
 Джерело /znaj.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар