понеділок, 21 березня 2016 р.

 21 березня - Всесвітній день поезії 

Уся історія людства показує, що поетичне слово йде поруч із людиною. З давніх-давен людина використовувала дар Божий — для вираження своїх емоцій чи оспівування найпрекраснішого почуття -  любові. Вважається, що найдавніші вірші-гімни були створені в XXIII столітті до нашої ери. Автор віршів — поетеса-жриця Ен-хеду-ана (En-hedu-ana), про яку відомо лише те, що вона була дочкою аккадського царя Саргона, який завоював Ур (територія Ірану). Ен-хеду-ана писала про місячного бога Нанне і його дочку, богиню ранкової зорі Інанн

Всесвітній день поезії було проголошено делегатами 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в 1999 році.
Перший Всесвітній день поезії було відзначено 21 березня 2000р. в Парижі (Франція), де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.
Метою встановлення цієї дати та здійснення заходів, присвячених поезії, є прагнення привернути увагу суспільства до поетичної спадщини та необхідності звернення до неї у виховній і просвітницькій діяльності.
В Україні це свято відзначається на державному рівні щорічно з 2004 року.
  Поезія - це сум, чарівність, музика, дотик до душі, струни якої ще довго будуть бриніти.І чим частіше - тим краще.Тоді людина буде духовно вищою і красивішою.

Крилаті вислови про поезію 

“Поезія – це найвеличніша форма, в яку може втілитися людська думка”
Альфонс де Ламартін, французький поет, історик і політичний діяч.

“Поезія привідкриває покривало над прихованою красою світу, вона знайомить нас із незнайомим” Шеллі, Персі Бисші (1792 – 1822). Англійський поет, драматург і есеїст. 

“Поезія – це найвища ступінь художньої літератури, мадам” Стівенс, Волліс (1879 – 1955). Американський поет, есеїст, драматург і юрист.

“Поезія так відрізняється від прози, як танець від прогулянки пішки” Вейн Джон (1925 – 1994). Англійський поет, письменник і критик

“Вважаю, поезія повинна жити. Нам усім слід навчитися танцювати під її музику.” Зефаніах, Бенджамін (1958 – ) Англійський поет

“Жодна людина ніколи не була великим поетом, не ставши одночасно одним із глибоких філософів” Колерідж, Сам’юель Тейлор (1772 – 1834) Англійський поет, філософ і критик. Біографія літератури (1817)

“Твоя душа була, як зірка, але мешкала осторонь.” Ведсворт (Уодсворт), Вільям (1770 – 1850). Англійський поет.

“…Поезія – Попелюшка мистецтв.” Монро, Гаррієт (1860 – 1936). Американська поетеса і видавець.

“Лише Бог і я знали спочатку, що за цим стояло; зараз знає один лише Бог”.Клопшток, Фрідріх (1724 – 1803) Німецький поет.

“Що таке поезія? – Це відчуття минулого світу і майбутнього.” Байрон, Лорд (1788 – 1824). Англійський поет, сатирик, мандрівник.

“Поетичне повинно бути очевидним і промовистим, як кулястий фрукт, тихим та мовчазним, як мовчазні старі медальйони, як підніжжя старого каміння, де росте мох – поетичне повинно говорити само про себе, як політ птахів…”МакЛейш, Арчібальд (1892 – 1982). Американський поет і бібліотекар.

Джерело: http://rmosaksag.ucoz.ua/publ/planuvannja_roboti/materiali_na_dopomogu_planuvannju/21_bereznja_vsesvitnij_den_poeziji/

2 коментарі:

  1. Поезія залишається загадкою. Тим більше вона вабить читачів. Навіть той, хто кричить: “Не люблю віршів всіляких поетів!”, мабуть, просто не читав шедеврів. Інакше обов'язково знайшов би собі поетів до душі.

    ВідповістиВидалити
  2. Повністю з вами погоджуюся. Дійсно, поезія - це дар Божий, який треба відчувати серцем.

    ВідповістиВидалити